Mijn favorieten

Voor niets gaat de zon op...

Wat betekent een gunstige tuinligging voor de woningwaarde van een huis?

Tuinligging
Op het wensenlijstje van veel woningzoekers staat een tuin op het zuiden, uiteraard vanwege de hoeveelheid zonlicht. Wat doet deze populariteit met de woningwaarde van huizen met een tuin op het zuiden?
Verder lezen...

Uit onderzoek van brainbay naar de tuinligging van tussenwoningen en benedenwoningen, blijkt dat niet een tuin op het zuiden maar op het zuidwesten de hoogste woningwaarde oplevert. Een tuin op het zuiden volgt op de tweede plaats. De laagste woningwaarde levert een tuin op het noorden op, gevolgd door een tuin op het noordoosten. De mate waarop de ligging van de tuin van invloed is op de woningwaarde is echter niet voor alle tussenwoningen en benedenwoningen gelijk.
We zien dat de relatieve meerwaarde van een tuin op het zuidwesten versus een tuin op het noorden afneemt naarmate de tuin groter is. Wat logisch is aangezien de zon bij een grote tuin over de woning heen schijnt en ook een tuin op het noorden zonnig maakt.

Tuin
Ook neemt de relatieve meerwaarde van een tuin op het zuidwesten versus een tuin op het noordoosten af naarmate de stedelijkheid van de omgeving afneemt. Op het platteland of in een dorp zijn er immers meer mogelijkheden om in de zon te gaan zitten, bijvoorbeeld in de voortuin.
De grootste relatieve woningmeerwaarde van een tuin met de ligging op het zuidwesten versus het noorden is te vinden bij woningen met een klein tuinoppervlak in sterk stedelijk gebied, daar betreft de relatieve meerwaarde circa 2,5% van de transactieprijs.
In Amsterdam is een gemiddelde stadswoning dus circa 10.000 euro duurder wanneer deze een tuin op het zuiden of zuidwesten heeft dan een vergelijkbare woning met een tuin op het noorden. In minder stedelijk gebied en bij een grote tuinomgang neemt de relatieve meerwaarde af tot iets onder 1% van de transactieprijs.

Tja, voor niets gaat de zon op, maar niet in ons vak!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring