Mijn favorieten

Vertrouwen neemt toe!



Positief voornemen van kopers en verkopers duidt op meer beweging in woningmarkt

Het vertrouwen van kopers in de woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw gestegen. In tegenstelling tot eerdere kwartalen leidde dit de afgelopen drie maanden ook tot een toename in de koopintentie en in aanvragen voor informatie en bezichtigingen.

Joost Dop, CEO funda: ‘Inmiddels publiceren we ruim drie jaar de funda Index en keer op keer wordt bevestigd hoe uniek en waardevol de inzichten zijn die wij als woonplatform bieden. Niet alleen om trends te signaleren, maar ook om op basis van gedrag en intentie verschuivingen in de woningmarkt te duiden. De ontwikkelingen in de woningmarkt kunnen dienen als een nuttige indicator voor de algemene gezondheid van de economie.’

Meer mensen met verkoopplannen
In het eerste kwartaal van 2023 is er een duidelijke toename in het vertrouwen van kopers, waarbij ook het voornemen om te kopen een stijgende lijn laat zien.

Ook aan de verkoopkant zien we een stijgend voornemen om tot actie over te gaan, ondanks het verder (licht) afnemende vertrouwen van verkopers. Dop: ‘Consumenten verwachten dat de toekomstige woningmarkt voor verkoop minder gunstig zal zijn door een verdere daling van de huizenprijzen. Zoals NVM over het eerste kwartaal 2023 al signaleerde, spelen verkopers hierop in door hun woning met een reële vraagprijs in de markt te zetten.’

Moeilijk om woning te vinden die aan wensen voldoet
Verder valt op dat het vinden van een woning die aan alle primaire wensen voldoet telkens lastiger wordt. Bij nadere analyse blijkt dit niet altijd om een mismatch in prijs te gaan, maar vaker om de behoefte aan een ander soort woning, bijvoorbeeld een kleinere of levensloopbestendige woning.

Starter ziet weer kansen
Na een relatief korte dip in de activiteit van starters op de woningmarkt zien we het vertrouwen van deze groep door de dalende huizenprijzen weer toenemen. Midden vorig jaar was duidelijk een afname te zien van starters die in de markt waren voor een koopwoning. Na een afname in de afgelopen twee kwartalen is de activiteit van de starter weer op het niveau van het tweede kwartaal 2022.

Vooruitzichten
Voor de komende maanden verwachten respondenten in ons onderzoek dat de woningmarkt aantrekkelijker wordt voor kopers. 33% verwacht dat de markt over 6 maanden gunstig is om te kopen. Slechts 25% van de respondenten denkt dat het dan een goede tijd is om te verkopen.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring