Mijn favorieten

Funda Index maart 2021

Het koopvertrouwen wordt met de maand kleiner en daalt in maart zelfs flink. ZO makelaars volgt maandelijks de Funda Index op de voet. 
 

Steeds minder consumenten vinden de huidige woningmarkt gunstig voor kopers. Ook denkt nog maar 13% dat de markt over een halfjaar beter is. Dit is het laagste punt sinds de eerste funda Index-meting in juli 2020. Het lage koopvertrouwen gaat gepaard met een structureel groot gat tussen vraag en aanbod. 


Voor veel consumenten was de krapte op de woningmarkt dan ook een belangrijk verkiezingsthema. 


Consumenten zien zelf de bouw van meer starterswoningen als dé oplossing. Na de verkiezingsuitslag heeft de meerderheid echter weinig vertrouwen dat de woningmarkt een prominente plek krijgt op de politieke agenda.


Het koopvertrouwen was al laag, maar zet nu echt een flinke verdere daling in. De overgrote meerderheid verwacht bovendien ook over een halfjaar nog hoge huizenprijzen en weinig aanbod, terwijl in juni vorig jaar nog een derde van de consumenten optimistisch was over de perspectieven tot eind 2020. 


Verder zien we de verkoopintentie in maart licht stijgen. De omstandigheden zijn voor verkopers nu natuurlijk zo gunstig dat mensen wellicht niet nog langer willen afwachten. Maar het gat tussen vraag en aanbod blijft dermate groot dat er weinig reden is om aan te nemen dat dit een nieuwe trend is.’


Vertrouwen in woonoplossingen overheid na verkiezingen laag


Uit aanvullend onderzoek op de funda Index van maart blijkt dat 83% van de kopers de woningmarkt als een probleem ervaart. Voor veel van hen telden de oplossingen van politieke partijen voor de krappe woningmarkt zwaar mee tijdens de verkiezingen. Echter, er is naar aanleiding van de verkiezingsuitslag maar weinig vertrouwen dat de woningmarkt een prominente plek krijgt op de politieke agenda.


‘Het probleem op de woningmarkt wordt alleen maar erger, dat zien we met de funda Index iedere maand. Onder starters ervaart zelfs 94% de woningmarkt als een probleem.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring