Mijn favorieten

Alternatieven om toch aan een woning te komen tijdens krapte op woningmarkt

De krapte op de woningmarkt lijkt nog wel even aan te blijven. Het is niet eenvoudig in deze tijd een geschikte woning te vinden. Toch zijn er genoeg alternatieven buiten Funda om een woning te vinden die past bij uw, misschien wat aangepaste, wensen.

Ga zelf op zoek

De meeste woningzoekers zitten dagelijks, soms wel meerdere keren per dag, door Funda te scrollen, op zoek naar die ene buitenkans. U bent daar zeker niet de enige in. Probeer daarom Funda heel even te vergeten en zelf op zoek te gaan. Zodra een woning op Funda staat, bent u in veel gevallen namelijk al te laat. Op dat moment zijn er namelijk al gegadigden voor u die zelf op onderzoek zijn uitgegaan. De snelste manier om erachter te komen welke woningen binnenkort te koop komen, is door het bellen van de plaatselijke makelaar. Hij kan u zeker meer vertellen en op de hoogte houden wanneer een geschikte woning op de markt komt.

Koop een klushuis

U hebt een klein voordeel ten opzichte van andere gegadigden als u zelf bovenmatig handig bent. De meeste woningzoekers gaan toch voor een woning waar slechts kleine aanpassingen aan gedaan hoeven te worden. Een badkamer, een keuken, misschien wat duurzame verbouwingen. Het kopen van een bouwval is niet direct de meest aantrekkelijke optie voor veel woningzoekers. Wanneer u echter zelf heel handig bent, u niet terugdeinst voor het betere kluswerk en u door het bouwval de schoonheid en de mogelijkheden van een woning ziet, hebt u een goede kans op het vinden van een geschikte woning. Geef bij uw makelaar aan dat u ook openstaat voor een zogenaamd klushuis en wie weet hoeveel meer opties u ineens hebt. 

Zelf bouwen

Er bestaat ook iets als bouwen in eigen beheer, genaamd het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Samen met uw buren besluit u waar de woning aan moet voldoen en wat de kosten maximaal mogen bedragen. Dit bepaalt u zonder tussenkomst van een externe projectontwikkelaar. Hiermee bouwt u tegen kostprijs, wat u al snel een besparing van 25 procent oplevert. Om gebruik te maken van het CPO moet u wel over eigen geld beschikken. U hebt minimaal 10.000 euro nodig om de ontwikkelkosten voor te financieren voordat een hypotheek mogelijk is. 

Tiny house

Bent u niet zo handig en hebt u ook geen zin om een eigen nieuwbouwproject op te starten, richt uw pijlen dan eens op een tiny house. Deze woningvorm wordt steeds populairder. En waarom ook niet? U woont vrijstaand in een ruimte van maximaal 50 vierkante meter en u bent ook nog eens duurzaam bezig. Ideaal voor woningzoekers die graag terug willen naar minder. Minder ruimte, minder spullen, minder verbruik. Meer terug naar de natuur. Deze woonvorm neemt toe in populariteit, dus ook hiervoor geldt dat het aanbod niet reuze is, maar dat is de woning zelf ook niet. 

Antikraak

Mocht dit nog steeds niets opleveren, stap dan eens buiten de gebaande paden en kies voor antikraak. Oké, dit klinkt misschien wat onorthodox en in eerste instantie niet een oplossing waar u direct voor zou kiezen, maar zeker voor een starter is antikraak een prima mogelijkheid om een periode te overbruggen. Antikraak wil trouwens niet zeggen dat u bezig bent met illegale praktijken. Er zijn woningcorporaties die antikraak aanbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om huizen die op de renovatielijst staan. Gaat u voor antikraak, houd er dan rekening mee dat er een einddatum aan het verblijf zit en u dus over een bepaalde tijd weer op zoek moet naar een nieuwe woning. Maar wie weet hoe de markt er tegen die tijd uitziet…

Succes met de zoektocht.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring